Viziteaza Romania | Obiective Turistice | Trasee montane

Creasta Vartopel, Muntii Fagarasului (2019)

11 October 2019 admin 386
0 0
Creasta Vartopel Traseu spectaculos pornind din Saua Doamnei deasupra Lacului Balea (Transfagarasn) catre creasta Vartopel - Arpasel.

Descriere din partea autorului:
Pornim din Șaua Doamnei în sus pe banda roșie deasupra Lacului Bâlea. După ce trecem de Lacul Capra ochii noștrii se întâlnesc cu Arpașul Mic care contrar numelui e un titan de stâncă impunător, iar spre nord impresionanta lamă Arpășel – Vârtopel, sub care ne va conduce traseul marcat. Ne propunem să urcăm Vârtopelul, dificultate 1B, după o scurtă odihnă la refugiul Fereastra Smeilor. 

Trecem de o  pajiște alpină după care începe creasta stâncoasă propriu-zisă. Nivelul de adrenalină crește treptat fiind vreo două porțiuni, una de iarbă foarte înclinată și una de stâncă de asemenea foarte abruptă, care ne vor testa autocontrolul mental. Din când în când pe măsură ce traversăm lama stâncoasă și aeriană mai aruncăm câte o privire fie în spate spre Arpașul Mic 2460 m, fie în față spre Turnul Vârtopel 2385 m. Dar natura adrenalinei e ispititoare precum o femeie și ne îndeamnă să ne uităm uneori și sub noi la prăpastia de vreo 300 m. Ajungem pe Turnul Vârtopel cu soarele zâmbindu-ne iar privirile noastre fiind salutate de Urechile de Iepure, Santinela și Vf. lui Adam, obeliscurile Arpășelului. Coborâm de pe Turnul Vârtopel, mai apoi urcând pe Vârful Fântâna 2375 m care se continuă spre nord cu zimțata Muchie Albota. 

Aruncăm o ultimă privire spre Arpășel de pe Vf. lui Adam 2370 m, monoliturile crestate sunt perfecte iar în spate se ridică deasupra lor precum un val enorm Vf. Capra și Buteanu. În sinea noastră ne-am spus că va fi greu să ne întoarcem pe unde am venit și decidem să coborâm direct în jos pe o combinație foarte abruptă de stâncă, iarbă și pe alocuri grohotiș. Coborâm cu bine înapoi până ajungem la banda roșie iar într-o oră ajungem înapoi la refugiu chiar înainte de a se lăsa întunericul. 
Per total traseul fiind parcurs cam în trei ore. Noaptea, cerul senin, ne premiază cu cele mai de seamă constelații pentru această călătorie spirituală! 

Informatii video:
Site official-
Traseu: Saua Doamnei - Vartopel
Durata video traseu: 00:02:49 min
Autor video: 35mm

Articole asemanatoare

Traseu montan Balea Lac - Vf. Negoiu, Muntii Fagaras (2019)
Traseu montan Balea Lac - Vf. Negoiu din Muntii Fagaras, este un traseu ce il puteti
Judetul Arges / Trasee montane
Traseul Valea lui Stan - Lacul Vidraru, Muntii Fagarasului
Traseul Valea lui Stan este un traseu spectaculos situat in apropiere de Barajul Vidraru
Judetul Arges
Traseu Montan Saua Jigoriei - Varful Tarcu (2019)
Varful Tarcu are o altitudine de 2.190 m, fiind situat in Muntii Tarcu in regiunea de
Judetul Caras Severin / Trasee montane
Traseu montan din Valea Cernei spre Varful Arjana (2019)
Am placerea de a va prezenta un traseu montan frumos pornind din Valea Cernei aflat la 12
Judetul Caras Severin / Trasee montane
Parcul National Retezat, jud. Hunedoara (Imagini) (2016)
Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național desemnată în scopul
Judetul Hunedoara / Imagini / Peisaje
Adauga comentariu