» » » Vf Bihorul Mare - Izbucul Tauz - Ghetarul Scarisoara - Pestera Coiba Mare (Muntii Apuseni) (Imagini octombrie) (2017)

Vf Bihorul Mare - Izbucul Tauz - Ghetarul Scarisoara - Pestera Coiba Mare (Muntii Apuseni) (Imagini octombrie) (2017)

Varful Bihorul este cel mai inalt varf din Muntii Apuseni, avand o altitudine de 1849 metri. Datorita acestui fapt aici a fost amplasat un releu de televiziune si telecomunicatii  Varful merita vizitat pentru ca de sus aveti o priveliste spectaculoasa asupra Muntilor Apuseni, Vaii Ariesului in judetul Alba iar in judetul Bihor – in zilele clare – puteti vedea pana in orasul Stei (fostul Petru Groza) la 40 kilometri distanta.

Izbucul Tauzului este un adevarat rau ce izvoraste de sub Piatra Tauzului. Aici ies la lumina apele ce au intrat in subteran prin pesterile Coiba Mare si Coiba Mica.

Ghetarul Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa. Ghetarul Scarisoara se gaseste la altitudinea de 1165 metri si adaposteste 80.000 de metri cubi de gheata. Cea mai veche gheata de la baza blocului are venerabila varsta de 4000 de ani.

Pestera Coiba Mare are cel mai mare portal de pestera din Romania, dimensiunea acesteia se poate compara doar cu portalul Cetatilor Ponorului . Accesul la pestera se face usor, pentru a o vizita aveti nevoie de surse de lumina.
 
Localizare: judetul Alba-Iulia, zona Transilvaniei
Autor imagini: Csaba Szabó
скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно

Lăsați un comentariu


Inchide