Traseul feroviar Oravita-Anina

Astăzi trenul care circulă pe această rută este format dintr-o locomotiva diesel-electrica româneasca LDE125, seria 69-73, 1250 CP, construită special pentru linia Oraviţa-Anina şi doua vagoane de clasa a-II-a, necompartimentate, cu banci din lemn, construite in anul 1914. Un al treilea vagon de acest tip se află in Revizia de vagoane Oraviţa.
Locomotiva se deosebeste faţă de celelalte prin aceea că din cele 4 axe, cea dintâi şi ultima se înclină spre dreapta, respectiv spre stânga, permiţând intrarea locomotivei într-o curbă cu o rază mai mică. Vagoanele destinate transportului de călători sunt, de asemenea, prevăzute cu un dispozitiv de rotaţie; regula de bază este ca întotdeauna 2 din cele 4 axe să fie frânate.
- Peisajul – traseul este supranumit Semmeringul Banatean pentru ca se aseamana cu renumita cale ferata din Austria (subliniez… peisaj, in niciun caz nu ma refer la conditiile legate de confortul din vagoane).
- Este cea mai veche cale ferata din Romania (1848 – 1863). Vagoanele si locomotiva te transpun si ele in atmosfera Vintage - vagoanele au sobe in interior.
- O alta particularitate a acestei cai ferate este data de curbele cu raza mica pe care aceasta le face. Iar acest lucru face ca doar anumite vagoane si locomotive sa poata sa circule pe acest traseu.
- Treci prin 13 tunele si peste 10 viaducte si printre multe culoare stancoase. Diferenta de nivel dintre Oravita si Anina este de 339 m iar distanta de doar 34 km.
- Aceasta cale ferata nu este electrificata si implicit locomotiva este diesel (din acest motiv merge asa incet).
- centrala electrica (care are utilaja inca in stare de functionare si este inclusa in patrimoniul national)
- cladiri cu arhitectura specifica pentru coloniile de mineri
- blocurile incepute in perioada comunista, neterminate si parasite
- si nu in ultimul rand Putul I al minei Anina (inclus si el in patrimoniul national)
[media=https://www.youtube.com/watch?v=CB94kbL-0HE]
Articole asemanatoare




